Legendaarinen Jyrkkäkoski

Legendaarinen Jyrkkäkoski toimii näyttämönä, kun Ypykkä Metalfest järjestetään heinäkuussa 2024. Perinteinen tanssilava herää henkiin kesällä 2024, kun Ypykkä Metalfest tulee ja iskee kelohonkaiseen päälavaan 🤘metallia niin että kelohonka tärisee! Perinteistä metallia, oldschool mättöä luvassa kun tanssin tahdit tarjoilee: Kalmah, For My Pain…, National Napalm Syndicate ja Zenith Reunion. Mitäpä sitä muuta aikuisten bileet tarvitsee kuin hyvää livemusaa, leppoista meininkiä unohtumattoman ainutlaatuisessa miljöössä… tätä kaikkea on luvassa heinäkuiseen lauantaihin Pudasjärven Jyrkkäkoskella!

Tässä artikelissa kerromme hieman tästä upeasta keikkapaikasta. Alueella järjestettiin 80 ja 90-luvuilla suosittua Juhannusfestivaalia. Juhannusfestivaalit keräsivät vuosittain jopa 10.000 henkeä juhlimaan keskikesän juhlaa ykkösartistien johdolla! Dingo on huhujen mukaan vetänyt kerralla pihalle jopa 5.000 hengen yleisön ja meininki on ollut kovaa! Sittemmin meno on vähän rauhoittunut, mutta alueen haltijana Pudasjärven Urheilijat on pitäneet paikasta erinomaista huolta ja paikka on erittäin hyvässä kunnossa. Alueella on järjestetty tansseja ja festareita vuosittain. Jyrkkäkoski on valmiina ottamaan vastaan juhlakansaa myös heinäkuussa 2024 Ypykkä Metalfest tapahtumaan. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Pudasjärven Urheilijoiden kanssa. Pudasjärven Urheilijat vastaa vuosikymmenten kokemuksella mm. alueen järjestyksen valvonnasta ja ravintolatoiminnasta. Olut on kylmää ja sitä tarjoilee iloinen ja reipas henkilökunta koko tapahtuman ajan!

Kuvia upeasta Jyrkkäkosken huvialueesta!

Alla muutamia kuvia, joita arkistoistamme löytyi. Kuvat on vuodelta 2011, kun Woyzeck oli mukana järjestämässä Jyrkkä Rock Festival -tapahtumaa. Tapahtuma järjestettiin kolmena kesänä vuosina 2010-2012. Tapahtumissa esiintyi huippu esiintyjä kuten Eternal Tears of Sorrow, Zero Nine, Kalmah, Kilpi ja monet muut suomalaiset huippu artistit. Olipa esiintyjiä jopa ulkomailta saakka! Nyt raskaampi musiikki tekee komean paluun Jyrkkäkoskelle heinäkuussa 2024. Tule mukaan nauttimaan upeasta tapahtumasta vielä upeammassa miljöössä! Legendaarinen kelohonkainen päälava on niin spesiaali, että toista ei maailmasta löydy! Luvassa siis leppoista meininkiä ja perinteistä kesäistä tanssilava -tunnelmaa – kokemus, jonka muistat ikäsi!

Ypykkä Metalfest

Ypykkä Metalfest järjestetään lauantaina 20.7.2024. Kuvissa ja videoissa vilahtava Revontuli Disco ei ole toiminnassa tapahtumassa. Tanssipaviljonki pihan keskellä toimii VIP -tilana, jossa VIP lipun ostaneille mm. ruokailu sekä oma anniskeluravintola. Koko piha-alue on anniskelualuetta ja tapahtuma on K-18. Tarkempi kartta alueesta julkaistaan keväällä 2024 täällä.

Historiaa

Jyrkkäkoski on ollut pudasjärveläisen nuorison perinteinen kokoontumispaikka jo aikojen alusta, mutta sen varsinaisen historian voidaan katsoa alkaneeksi 1948, jolloin Pudasjärven Urheilijat ry rakensi Kivarijoen jyrkän rantatörmän päälle talkootyönä hiihtomajan. Majan rungon muodosti Vapon käytöstä poistettu savottakämppä. Tämä rakennus on edelleenkin pystyssä huvialueen keskellä ja nykyisin se tunnetaan punaisena tupana.

Jyrkkäkoskelta löytyy Pohjois-Suomen ylivoimaisesti komein disko, tanssipaviljonki, ulkolava ja Punainen tupa, jossa on kesäisin myös anniskeluoikeudet.
jyrkka

1948 Pudasjärven Urheilijat ry rakensi Kivarijoen jyrkän rantatörmän päälle talkootyönä hiihtomajan. Majan rungon muodosti Vapon käytöstä poistettu savottakämppä. Tämä rakennus on edelleenkin pystyssä huvialueen keskellä.

1953 rakennettiin majan toiseen päähän kevytrakenteinen ravintolakatos. Samoin rakennettiin vaatimaton tanssilava ja vedettiin ”kirkasjohtolinja” majalle.

1954 Jyrkkäkosken alueella alkoi kuulua kuhina, kun Oulun ilmailukerho ry aloitti leiritoimintansa Pudasjärven lentokentällä. Kerho rakensi alueelle ainakin majan, konesuojan ja saunan.

1959 Pudasjärven Urheilijat rakensivat oman saunan. Saunalle rakennettiin samalla myös portaat ja tanssilavan kuntoa kohennettiin. Sauna tuli lahjoituksena silloiselta Toppila Oy:ltä. Aiemmin se oli ollut metsätyömiesten käytössä Vaarankylän Jyrkkäkoskella.

1975 Jyrkkäkosken huvialueelle Pudasjärven lentokentän viereen rakennettiin vanhan avotanssilavan tilalle katettu tanssilava. Sen suunnitteli arkkitehtiylioppilas Reijo Niskasaari, joka on myöhemmin suunnitellut myös mm. Oulunsalon kunnantalon. Lavan avajaisissa esiintyi Esa Pakarinen, mukanaan Severi Suhonen.

1976 huvialueen viereen alkoi nousta kelohongasta tehty mökkikylä.

1978 Pudasjärven kunta rakensi aivan huvialueen naapuriin leirintäalueen, Pudasjärvi Campingin. Ensimmäisen vuoden leirintäalue toimi Lomaliiton hoivissa, mutta 1979 kunta päätti vuokrata koko alueen Pudasjärven Urheilijat ry:lle.

1980 huvikeskuksen yhteyteen rakennettiin tenniskenttä.

1983 arkkitehtiylioppilas Asko Lax aloitti diskon suunnittelun. Diskovalojen asiantuntija Pekka Vuorela sai tehtäväkseen suunnitella valojärjestelmät.

1984 alkoi nykyisin tuntemamme Jyrkkäkosken huvikeskuksen rakentaminen. Työ tapahtui päivisin ammattilaisten voimin, jotka valmistelivat hommia iltavuoroon tulevalle talkooväelle. Avajaiset pidettiin suunnitellusti juhannuksena, vaikka viimeisiä vasaraniskuja tehtiin vielä edellisenä iltana.

1985 laajennettiin kioskitiloja ja rakennettiin ulkolava.

Jyrkkäkoskella on nähty tämän jälkeen monia koti- ja ulkomaisia huippuartisteja ja -yhtyeitä. Jyrkkäkosken juhannus olikin pitkään Pohjois-Suomen suosituin festivaali, mutta aika ajoi sen ohi ja toiminta hiipui. 2000-luvulla ei Jyrkkäkosken huvikeskuksessa ollut enää aktiivista toimintaa muutamia kesäiltoja sekä yksityistapahtumia lukuun ottamatta.

2010-luvulle siirryttäessä Jyrkkäkoski herätettiin seuran toimesta jälleen eloon ja uuteen kukoistukseensa! Tapahtumakesien itseoikeutetuksi lippulaivaksi on kohonnut vuodesta 2010 lähtien VENETSIALAISET.

Lähde: www.jyrkka.net Lisätietoa Jyrkkäkoskesta löydät täältä.